25 Şubat 2014 Salı

Mimoza Sürgünü / Bir Demet Nergis Al Kendine/



"Bir demet nergis al kendine. Ne olur böyle yapma. Kendine kıyma.

Biliyorum senin için yanıyor. Onlarla aynı dili konuşmadığını zannettiğin bir kalabalığın ortasında, âcizliğinden muztarib, gittikçe içine kapanıyorsun. Her şeyden uzaklaşıyorsun.

"Tamam. Yorgunsun. Allah şahit, bilenler şahit, çok yorgunsun. Yaşanmakta olan bütün acılar gibi yaşanmış ve yaşanacak olan bütün acıların da kalbinin üzerine çöreklendiğini zannetmekten yorgunsun. Böyle bir yükü bu kalp taşımaz, biliyorsun. Ben de biliyorum. Ama, kaldır bu acıları benim kalbimin üzerinden Rabbim, diye bir dua da etmiyorsun. “Saf ahenge biçilen bunca bedelin çok fazla olduğunu” düşünmene ramak kalmış. “Giriş biletini üstün saygıyla iade etmek” noktasında tereddütlü, İvan gibi, bütün sorumluluğu kendi üzerine alıyorsun.

Burası dünya. Cennet değil, unutma. Çekilme kabuğuna. Adım at. Denize at. Hâlik’ın var senin. Haddini aşma. Zıddına inkılâb etmekten kork. Baba Karamazov’luğu bütün insanlara mâl etme. Unutma, Alyoşa da insan, İvan’ın düştüğü yerden kalkan Mitya da.
...

Sonra hatırla. Yıllar önce hani, yine böyle bir kuyuya düşmüştün de sen. İnsanlara güvenini kaybetmiş, birinde hepsini mahkûm etmiş. 

Bir bebek arabasını ite ite bir köprüden geçiyordun. Birden arabanın ön sağ tekerleği yerinden çıkıp tıngır mıngır yuvarlanmıştı da köprünün korkuluklarına dizilmiş şamatalı gençlerden biri yerinden fırlamıştı. Tekerleği kapmış, bebek arabasının önünde diz çökerek yerine takmıştı. O zaman insanların birinde tümünü affetmiş değil miydin?
...
Bir demet nergis al kendine. Ne olur böyle yapma. Kendine kıyma.. "

Nazan Bekiroğlu'nun kitaplarını okumamıştım daha önce.Bugün,kitaplığımda uzun zaman önce yerini almış Mimoza Sürgünü isimli kitabı elime aldım.Kısa kısa denemelerden oluşması hoşuma gitti ve okumaya başladım.Hem adapte olmakta zorluk çekmeyecektim hem de  kitap okumuş olacaktım.Fakat olmasını istediğimin çok daha üstünde şeyler oldu.bu kitap beni benden mi aldı desem,beni bana mı verdi desem bilemiyorum.Sanki bana hediye edilmiş gibi.Sanki benim için yazılmış gibi.
Kitap okurken satırların altını çizmeyi,içine not yazmayı hiç sevmem lakin bu kitabın her bir satırını çizmek istedim.Eminim bu kitap,çok kişinin ruhuna dokunmuştur,dokunacaktır.Benimle aynı hisleri yaşayan çok sayıda okur olacaktır.Yazar nasıl bir iç güdüyle kaleme almış bilmiyorum ama bazı kitaplar vardır nokta atışıdır.Öyle bir zamanda okursunuz ki,sanki sizin için o durumdan kurtulmanız için yazılmıştır.Okursunuz,kendinizi bulursunuz ve ayağa kalkarsınız.İşte bu kitap da öyle...Nazan Hanım'ın,kalemine,gönlüne sağlık demekten alıkoyamaz halde buldum bu gece kendimi.

Keşke kendisini tanıma imkanım da olsaydı diye iç geçirmedim değil hani...

12 yorum:

maviye iz süren dedi ki...

nar ağacını ve la kitabını okumuştum bekiroğlu'nun.
sevdiğim yazarlardan biri
ve bu paylaştığın yazı ise gerçekten çok güzel.
umarım daha iyisindir.
kendine dikkat sevgilerimle:)

Handan dedi ki...

Ne güzel satırlar..

Günaydın Duygu:-)

Unknown dedi ki...

Kitap okumayı çok seven biri olarak Nazan Bekiroğlu'nun bugüne kadar sadece bir kitabını okuduğumu esefle belirtmek istiyorum :( Bu yazınızda alıntıladığınız kısım gerçekten çok hoşmuş, en kısa zamanda okumak isteği uyandı içimde. Paylaşım için teşekkürler, en içten sevgilerimle..

Unknown dedi ki...

Doğru zaman, doğru öğreti olmuş bu kitap cancağızım.:) Ben hiç bir şeyin tesadüf olduğuna inanmayanlardanım.:) Bazen ne söylenirse söylensin, içimiz inanmak istemez,kendi doğrularımıza çakılır kalırız.:( Ama öyle bir şey olur ki... Uykudan uyanır gibi...Sanki ilk defa duyar gibi..."Ya da bunu nasıl düşünemedim", "aklıma niye gelmedi" cümleleri ile hayıflanır dururuz. Adını bir bilen koysun! İster Tanrının işaret ettiği diyelim, ister farklı bir mistik bir güce yoralım... Bu öğreti, mucizeyi yaradanın öğretisidir. İşaret ettiği yere bakmasını bilene tabi...:)) Alıp, okuyacağım cimcime:) İhtiyacım var diyeyim sen anla:)

Kelimelerle Dans dedi ki...

Maviye iz süren;çok iyiyim.:) ben yeni tanışıyorum yazar ile.acısını fena çıkartacağım geç kalmışlığımın...

Handan abla;çok güzel bir güne açılsın öğle saatlerin:) tünaydın...

Yeniler Kendini Hayat; aynı hislerdeyim...geç tanıdığım ama iyi ki tanıdığım bir yazar oldu kendisi dün gece.Erken hüküm vermeyi sevmem ama bu kitap,bu yazar bir başka...

Nilgün abla;kesinlikle katılıyorum sana...Tesadüf değildi bu kitap bana.Hayat karşımıza ne çıkarıyorsa,bizim çağrılarımıza,ruh sesimize kulak verdiğindendir çok zaman...Hepimizin ihtiyacı var bu kitaba bence.Herkesin alacağı bir şeyler var ruhuna...

narkoz dedi ki...

Güzel olmuş yine :)

Kelimelerle Dans dedi ki...

narkoz;teşekkürler ama bu sefer güzel olan Nazar Bekiroğlu.:)

Hamiyet Akan dedi ki...

Canım, Nazan Bekiroğlu'nun La kitabını bir arkadaşım hediye etmişti ve onun aracılığıyla tanıştım kelimeleriyle bir çırpıda okumuştum kitabını.. Gerçekten müthiş bir yazar kendisi, alıp götürür cümleleri...

bilge dedi ki...

Selam, uzun süredir kitap aranıyordum. İlk fırsatta okuyacağım bu kitabı. Sevgiler.

Kelimelerle Dans dedi ki...

Hamiyet;bu kitabını da okumalısın...seveceğinden eminim.!

bilge;okuyunca senin de fikirlerini almak isterim bilge abla.:)

Sema dedi ki...

Nazan Hanım için bende aynı fikirlerdeyim. Mimoza sürgünü elimde :)

Kelimelerle Dans dedi ki...

Sema;benim de hala elimde.keyifle okuyorum.aynı fikirde olduğumuza sevindim:)

Yorum Gönder